NASZE PROJEKTY

MOSTY TALENTÓW

To unikalny program kursów z zakresu programowania, grafiki komputerowej, rysunku i malarstwa, które pozwalają na odkrywanie i wszechstronny rozwój talentów dzieci, młodzieży, a także dorosłych. Zajęcia prowadzone są stacjonarnie lub online, w małych grupach – do 10 osób. Wykładowcami są profesjonaliści, a jednocześnie pasjonaci, którzy przekazują wiedzę tak, aby przyniosła ona najlepszy owoc.

Zapisy na kursy już ruszyły, dlatego serdecznie zachęcamy do zapoznania się z ofertą Mostów Talentów.

WIĘCEJ INFORMACJI: ZAJRZYJCIE NA STRONĘ I FACEBOOK MOSTÓW TALENTÓW.

WOLONTARIAT 13+

Projekt ma na celu aktywizację młodzieży, zwrócenie ich uwagi na potrzeby w najbliższym otoczeniu oraz zapewnienie wsparcia podczas stawiania pierwszych kroków jako wolontariusze. Ponadto,  zaangażowane osoby będą mogły uzyskać dodatkowe punkty do rekrutacji do szkół ponadpodstawowych. Potrzeby są poszukiwane m.in. pośród rodziców czy osób zaprzyjaźnionych z Fundacją, a następnie przydzielane zgodnie ze zgłoszeniami oraz zainteresowaniami i umiejętnościami uczniów. Projekt zakłada wsparcie wolontariuszy na każdym etapie realizowania powierzonego zadania. Potrzeby wolontariackie podzielone są na cztery kategorie: ekologia, edukacja, e-wolontariat i społeczeństwo obywatelskie.

WIĘCEJ INFORMACJI: NICOLAS SITKO – KOORDYNATOR PROJEKTU
nicolas.sitko@fundacjawsercumatki.pl

WSPÓŁPRACA Z “GALAKTYKĄ TALENTÓW”

Z całego serca wspieramy projekt „Galaktyka Talentów” realizowany przez Fundację Talentu Malucha – Akademia Suzi, której misją jest zachęcanie dzieci i rodziców do wspólnego uczestnictwa w kulturze, m.in. poprzez naukę gry na instrumentach, aby z jednej strony posiąść umiejętności wykonawcze, jednak przede wszystkim rozwijać się, zacieśniać więzy rodzinne i realizować marzenia. „Galaktyka Talentów” to projekt stworzony z myślą o naszych najmłodszych pokoleniach – to wyśpiewana historia o pasjach i zainteresowaniach dzieci oraz o ich wielkich marzeniach o przyszłości. Projekt posiada trzy wymiary:

1. Artystyczny – ponieważ wydana została płyta z piosenkami, których tematyka związana jest z różnymi zawodami.
W nagraniach biorą udział zarówno dzieci jak i profesjonalni muzycy.

2. Edukacyjny – ponieważ dzieci przeprowadziły „mini-wywiady” z Ambasadorami płyty, których głównym przesłaniem była refleksja, że warto marzyć, rozwijać swoje pasje i nie rezygnować z nich mimo przeszkód.

3. Społeczno-charytatywny, ponieważ wpływy ze sprzedaży płyty zostaną przekazane na działalność statutową Fundacji Talentu Malucha.

Serdecznie zachęcamy do nabycia płyty „Galaktyka Talentów”, kontaktując się z koordynatorką projektu. Wszystkie informacje znajdują się tutaj.
W ramach projektu planowane są również wydarzenia – warsztaty rodzinne „Wiosenne odmrażanie talentów –  z Galaktyką Talentów” oraz wykłady dla rodziców – „Motywacyjny survival na przykładzie edukacji muzycznej”. Szczegółowe informacje będą dostępne w kalendarzu wydarzeń (w zakładce „Wydarzenia”) na naszej stronie oraz na profilu Fundacji „W Sercu Matki” na Facebooku.

TELEFONICZNA PORADA PSYCHOLOGICZNA

Bywają takie sytuacje, w których chcesz się podzielić tym wszystkim, co Cię otacza – radościami i smutkami życia codziennego, szczególnie w obecnym, często tak trudnym czasie… W odpowiedzi na tę potrzebę, Fundacja “W Sercu Matki” rozpoczęła współpracę z psychologiem – Moniką Snycerską-Łapińską, która poprowadzi konsultacje psychologiczne przez telefon. Jeśli w Twoim otoczeniu jest osoba, która mogłaby również skorzystać z takiego rozwiązania
– przekaż wieści dalej!

WIĘCEJ INFORMACJI:
www.fundacjawsercumatki.pl/telefoniczna-porada-psychologiczna

PROJEKT “MOTYL NA KARUZELI”

“Motyl na karuzeli” to interdyscyplinarny projekt kulturalno-edukacyjny dla dzieci, który łączy muzykę ze sztuką wizualną.
W ramach projektu pomagamy wybitnym artystom: Aleksandrze Resztik – śpiewaczce operowej, oraz pianiście – Piotrowi Latoszyńskiemu w nagraniu i  wydaniu płyty z muzyką klasyczną dla dzieci. Nagranie będzie osadzone w bajkowym świecie wróżki Tonii, która wprowadzi najmłodszych melomanów w krainę muzyki klasycznej. W planach są równi koncerty dla najmłodszych z animatorem na żywo lub on-line.

W ramach projektu organizowany jest także konkurs plastyczny z nagrodami dla dzieci w wieku 6-14 lat, który polegać będzie na zilustrowaniu wybranej pieśni z płyty muzyków.

Uroczyste rozdanie nagród laureatom konkursu plastycznego odbędzie się 29 maja 2021 podczas Koncertu z okazji Dnia Dziecka Fundacji “W Sercu Matki”. Jeśli nie będzie możliwości, aby zorganizować koncert stacjonarnie, wydarzenie odbędzie się on-line.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O PROJEKCIE
“MOTYL NA KARUZELI”

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O KONKURSIE PLASTYCZNYM

CHÓR “AVE MARIA”

To ewidentne dzieło Boże, owoc wielkopostnych rekolekcji dla Mam, które odbyły się w Sanktuarium św. Andrzeja Boboli
w 2019 roku. Chór tworzy wspólnota Mam z Ursynowa. Zespół rozpoczął próby w kwietniu 2019 roku. Chórem dyryguje mama dwójki dzieci: Marta Szeliga. Zespół ma już swoje stroje i wiele pomysłów na działanie, a jego skład stale się powiększa. Głównym celem chóru jest oprawa liturgii i różnych wydarzeń religijnych bliskich sercom mam.

Wszystkie chętne do śpiewania mamy zapraszamy na próby w każdy poniedziałek o godz. 10:00 do sali parafialnej nr. 1
w budynku „B” po prawej stronie Kościoła pw. bł. Władysława z Gielniowa, ul. przy Bażantarni 3.

EMISJA GŁOSU

Autorskie zajęcia prowadzone przez znakomitą śpiewaczkę, posiadaczkę sopranu koloraturowego, doktora sztuk muzycznych i jednocześnie asystentkę na Wydziale Wokalnym Uniwersytetu Muzycznego Fryderyka Chopina: Aleksandrę Resztik – Wesołowską , mamę dwójki dzieci. Zapraszamy również na zajęcia osoby, które chciałby popracować nad emisją głosu mówionego. Na zajęciach pracujemy nad oddechem i relaksacją, dykcją, ale i interpretacją, bo jedno bez drugiego nie działa.

Zajęcia odbywają się w każdą środę w godz. od 9:00 do 13:00 w sali Emaus w kościele pw. bł. Władysława z Gielniowa. Lekcje trwają 30 lub 45 minut.

RYTMIKA

Cykl zajęć prowadzonych metodą rytmiki Emila Jaques-Dalcroze’a dla dorosłych kobiet i kobiet z córkami w wieku powyżej 12 lat. Zajęcia mają na celu pobudzić kreatywność, muzykalność, sferę ruchową, umiejętność współpracy w grupie, wyrażania emocji, znajomość podstaw teorii muzyki a także solfeżu (śpiewu) oraz improwizacji (ruchowej i wokalnej). Rytmika E. Jaques-Dalcroze’a to metoda nauki o muzyce poprzez doświadczenie ruchowe. Trzon metody stanowią: ruch, solfeż, improwizacja. W przestronnej sali i w wygodnych strojach (sportowych, gimnastycznych) poruszać się będziemy do muzyki granej na żywo przez prowadzącą: Paulinę Chmurską.

PROJEKT “ELŻBIETA” – MAMA POMAGA MAMIE

Projekt jest skierowany głównie do młodych mam, które nie mogą liczyć na pomoc w trudnym dla nich czasie po ciąży
i porodzie. Oferujemy wsparcie nie tylko w formie rozmowy, dzielenia się własnym doświadczeniem, ale także pomoc
w gotowaniu, sprzątaniu domu, wyjściu na spacer i do lekarza.

Takie działania mają ogromne znaczenie dla kobiet często aktywnych przezd porodem, a po urodzeniu dziecka przytłoczonych ogromem obowiązków i narażonych przez to na ryzyko wystąpienia depresji poporodowej. Projekt prowadzi Ewa Borodzik: żona i mama pięciorga dzieci.

WIĘCEJ INFORMACJI: elzbieta@fundacjawsercumatki.pl

PROJEKT “HERBATKA U JOACHIMA I ANNY”

Kochani seniorzy, babcie i dziadkowie przy wsparciu Fundacji oraz Parafii pw. bł. Władysława z Gielniowa jeden raz
w miesiącu gromadzą się na wspólnej Mszy Świętej, a następnie przy herbacie i poczęstunku mogą swobodnie porozmawiać
i wymienić się radościami i trudami, które na co dzień są Ich udziałem.

W ramach tego projektu pragniemy dotrzeć także do osób starszych, których jesień życia jest samotna i naznaczona cierpieniem. Oferujemy pomoc w zrobieniu zakupów, transporcie, zorganizowaniu wizyty u lekarza.
Osobą odpowiedzialną za projekt jest Katarzyna Głowacka.

WIĘCEJ INFORMACJI: herbatka@fundacjawsercumatki.pl

PROJEKT “ZERO WASTE”

Projekt wspiera Fundację w działaniach dotyczących ochrony środowiska m.in. przez organizowanie warsztatów na temat: ograniczania plastiku, segregacji odpadów, aktywnego stylu życia, odkrywania piękna natury, a także innych wydarzeń m.in.: eko-imprez urodzinowych dla dzieci, eko-dialogów – żywych dyskusji o ekologii, eko-wywiadów (zaproszenie osób medialnych, które tym tematem się zajmują i żyją zgodnie z tymi zasadami), stworzenie w Fundacji strefy wolnej od plastiku.

Pomysłodawczynią projektu jest Małgorzata Rosłan.

Zapisz się do newslettera Fundacji,
aby otrzymywać powiadomienia o nadchodzących wydarzeniach, aktualnościach i zmianach.

395 wyświetleń,  7 dzisiaj