Nowy motyw! Grudzień miesiącem talentu wizualno – przestrzennego

1 gru 2021

W ramach projektu „8 talentów” w grudniu skupimy się na treściach i wydarzeniach rozwijających zdolności plastyczne i projektanckie.

Nie wiesz o jakim projekcie piszemy? Poczytasz o nim pod tym linkiem:

A przechodząc do motywu przewodniego dla grudnia…

Jak rozpoznać, że ktoś ma talent językowy?

Osoby odznaczające się ponadprzeciętnym talentem wizualno-przestrzennym, chętnie rysują, malują, lubią bawić się kolorami. Często od dziecka z pasją projektują i konstruują – na początku zwykle proste struktury z klocków, które jednak z czasem stają się coraz bardziej skomplikowane. Takie osoby mają dobrą orientację w przestrzeni, dlatego są też często świetne za kierownicą. Myślą obrazami, więc nierzadko lepiej od innych zapamiętują twarze ludzi, odwiedzane miejsca czy oglądane filmy. Zwykle nie mają problemów z geometrią przestrzenną. Osoby o szczególnie rozwiniętym talencie wizualno-przestrzennym to architekci, graficy komputerowi, malarze, rzeźbiarze, stratedzy wojenni, twórcy gier planszowych, floryści, wizażyści, fotografowie.

Jak chcemy wspierać rozwój talentu językowego w grudniu?

Zapraszamy do:

• udziału w konkursie – “Szlakiem ciekawej architektury warszawskiej” (szczegóły bliżej Świąt);
  • przesyłania do nas zdjęć/ plików z twórczością Waszą/ Waszych dzieci; pierwszymi rysunkami dzieci, ciekawymi stroikami świątecznymi, bombkami /ozdobami świątecznymi własnego wyrobu itp.;
  • przesyłania krótkich filmików/ tekstów/ artykułów dotyczących odkrywania i rozwoju talentu wizualno-przestrzennego;
  • przesyłania sprawdzonych sposobów na podnoszenie motywacji u dzieci i dorosłych do tego, by rozwijać talent wizualno-przestrzenny mimo różnych trudności, w tym wrodzonych czy nabytych dysfunkcji;
  • przesyłania informacji o ciekawych wystawach w muzeach i innych ośrodkach kultury oraz innych wydarzeniach;
  • przesyłania pomysłów na gry terenowe;
  • zgłaszania Waszych pomysłów dotyczących warsztatów rozwijających talent wizualno-przestrzenny;
  • dzielenia się kontaktami do osób, które np. malują ikony na zamówienie, są dobrymi fotografami, zajmują się jakimś rękodziełem, które warto, by ujrzało światło dzienne lub znalazło większe grono odbiorców 🙂

Z góry dziękujemy za każdy wkład w to grudniowe dzieło odkrywania i rozwijania talentu wizualno-przestrzennego. Mamy nadzieję, że każdy, kto włączy się w projekt, rozwinie skrzydła w ramach tego talentu, ale też z większą wrażliwością spojrzy na otoczenie i postara się je choć trochę upiększyć 🙂

Może ktoś po raz pierwszy przygotuje własnoręcznie stroik świąteczny? Może ktoś zapisze się ze swoim dzieckiem na kurs rysunku, wracając do swojego niespełnionego w dzieciństwie marzenia, by nauczyć się pięknie malować?

Niech to będzie czas pomnażania piękna wokół nas! Życzymy Wszystkim owocnego czasu i otwartości na to, by dzielić się z innymi talentem wizualno-przestrzennym!