Chór „Ave Maria”

To ewidentne dzieło Boże, owoc wielkopostnych rekolekcji dla Mam, które odbyły się w Sanktuarium św. Andrzeja Boboli w 2019 roku. Chór tworzy wspólnota Mam z Ursynowa. Zespół rozpoczął próby w kwietniu 2019 roku. Chórem dyryguje mama dwójki dzieci: Marta Szeliga. Zespół ma już swoje stroje i wiele pomysłów na działanie, a jego skład stale się powiększa. Głównym celem chóru jest oprawa liturgii i różnych wydarzeń religijnych bliskich sercom mam. Wszystkie chętne do śpiewania mamy serdecznie zapraszamy na próby Chóru w każdy poniedziałek o godz. 10:00 do sali parafialnej nr. 1 w budynku „B” po prawej stronie Kościoła pw. bł. Władysława z Gielniowa, ul. przy Bażantarni 3.

Emisja głosu

Autorskie zajęcia prowadzone przez znakomitą śpiewaczkę, posiadaczkę sopranu koloraturowego: Aleksandrę Wesołowską – Resztik, mamę dwójki dzieci. Zajęcia odbywają się w każdą środę w godz. od 9:00 do 13:00 w sali Emaus w kościele pw. bł. Władysława z Gielniowa. Lekcje trwają 30 lub 45 minut. Zapraszamy również na zajęcia osoby, które chciałby popracować nad emisją głosu mówionego. Na zajęciach pracujemy nad oddechem i relaksacją, dykcją, ale i interpretacją, bo jedno bez drugiego nie działa:)

Rytmika

Cykl zajęć prowadzonych metodą rytmiki Emila Jaques-Dalcroze’a dla dorosłych kobiet i kobiet z córkami w wieku powyżej 12 lat. Zajęcia mają na celu pobudzić kreatywność, muzykalność, sferę ruchową, umiejętność współpracy w grupie, wyrażania emocji, znajomość podstaw teorii muzyki a także solfeżu (śpiewu) oraz improwizacji (ruchowej i wokalnej). Rytmika E. Jaques-Dalcroze’a to metoda nauki o muzyce poprzez doświadczenie ruchowe. Trzon metody stanowią: ruch, solfeż, improwizacja. W przestronnej sali i w wygodnych strojach (sportowych, gimnastycznych) poruszać się będziemy do muzyki granej na żywo przez prowadzącą: Paulinę Chmurską.

Projekt „Elżbieta” – mama pomaga mamie

Projekt jest skierowany głównie do młodych mam, które nie mogą liczyć na pomoc w trudnym dla nich czasie po ciąży i porodzie. Oferujemy wsparcie nie tylko w formie rozmowy, dzielenia się własnym doświadczeniem, ale także pomoc w gotowaniu, sprzątaniu domu, wyjściu na spacer i do lekarza. Takie działania mają ogromne znaczenie dla kobiet często aktywnych przezd porodem, a po urodzeniu dziecka przytłoczonych ogromem obowiązków i narażonych przez to na ryzyko wystąpienia depresji poporodowej. Projekt prowadzi Ewa Borodzik: żona i mama pięciorga dzieci.

elzbieta[at]fundacjawsercumatki.pl

Projekt „Herbatka u Joachima i Anny”

Kochani seniorzy, babcie i dziadkowie przy wsparciu Fundacji oraz Parafii pw. bł. Władysława z Gielniowa jeden raz w miesiącu gromadzą się na wspólnej Mszy Świętej, a następnie przy herbacie i poczęstunku mogą swobodnie porozmawiać i wymienić się radościami i trudami, które na co dzień są Ich udziałem. W ramach tego projektu pragniemy dotrzeć także do osób starszych, których jesien życia jest samotna i naznaczona cierpieniem. Oferujemy pomoc w zrobieniu zakupów, transporcie, zorganizowaniu wizyty u lekarza. Osobą odpowiedzialną za projekt jest Katarzyna Głowacka.

herbatka[at]fundacjawsercumatki.pl

Projekt „Zero Waste”

Projekt wspiera Fundację w działaniach dotyczących ochrony środowiska m.in. przez organizowanie warsztatów na temat: ograniczania plastiku, segregacji odpadów, aktywnego stylu życia, odkrywania piękna natury, a także innych wydarzeń m.in.: eko-imprez urodzinowych dla dzieci, eko-dialogów – żywych dyskusji o ekologii, eko-wywiadów (zaproszenie osób medialnych, które tym tematem się zajmują i żyją zgodnie z tymi zasadami), stworzenie w Fundacji strefy wolnej od plastiku. Pomysłodawczynią projektu jest Małgorzata Rosłan.