Rodzinne uk艂adanie puzzli 馃З

30 kwi 2021

Puzzle, czyli mi臋dzypokoleniowe rozwijanie talent贸w

Pami臋tam d艂ugie zimowe wieczory, gdy za oknem ciemno, szaro, a na stole w ciep艂ym domu setki ma艂ych element贸w czekaj膮cych na ich u艂o偶enie w jedn膮 ca艂o艣膰. Puzzle – wspania艂e zaj臋cie – na niepogod臋 uniemo偶liwiaj膮c膮 sp臋dzanie wolnego czasu na dworze, na czas pandemicznego zamkni臋cia w domu, ale tak偶e po prostu na rozw贸j talent贸w, na bycie razem, wsp贸艂prac臋, tworzenie dobrych, bezpiecznych warunk贸w do powa偶nych rozm贸w o 偶yciu, ale nie tylko…

殴r贸d艂o: Archiwum prywatne

Puzzle lubi艂am zawsze. Gdy by艂am dzieckiem mia艂am ulubione puzzle – chyba 100 element贸w wydane przez UNICEF z dzie膰mi z ca艂ego 艣wiata. Gdy by艂am nastolatk膮 ju偶 rzadziej uk艂ada艂am puzzle – bo nie by艂o sprzyjaj膮cych okoliczno艣ci i towarzystwa na ich uk艂adanie. Potem pojawi艂y si臋 proste uk艂adanki, kt贸re uk艂ada艂y moje dzieci w wieku przedszkolnym. Gdy dzieci zacz臋艂y dorasta膰 zacz臋艂y si臋 pierwsze nieco wi臋ksze puzzle 100-elementowe jak mapy 艣wiata i inne widoki.

Od kilku miesi臋cy uk艂adamy z dzie膰mi – w wolnych chwilach – puzzle wieloelementowe maj膮ce od 500 do 1500 element贸w. Du偶a liczba puzzli oznacza, 偶e uk艂adanie zajmuje nam kilka dni – albo i kilkana艣cie, ale mamy wiele rado艣ci z tego wsp贸lnego uk艂adania. Szukamy puzzli, kt贸re przedstawiaj膮 co艣, co jest mi艂e i co zach臋ca do tego, by to wytrwale do ko艅ca u艂o偶y膰.

殴r贸d艂o: Archiwum prywatne

Jakie umiej臋tno艣ci rozwijaj膮 puzzle?

• Analityczne my艣lenie – trzeba pomy艣le膰, kt贸re cz臋艣ci obrazka przedstawia dany element.
  • Zdolno艣膰 dokonywania syntezy – bo trzeba umie膰 艂膮czy膰 elementy, dostrzega膰, 偶e to b臋dzie w rogu, ale jeszcze na przyk艂ad brakuje 2 element贸w pomi臋dzy – co w pewien spos贸b wykszta艂ca w nas umiej臋tno艣膰 艂膮czenia fakt贸w, zdarze艅, ludzi czyli my艣lenia o naszym otoczeniu jako powi膮zanych ze sob膮 elementach.
  • Wytrwa艂e d膮偶enie do celu – czasami powoli, ale konsekwentnie.
  • Praca zespo艂owa – do uk艂adania du偶ych puzzli przydaje si臋 wi臋cej os贸b, taka du偶a uk艂adanka w naturalny spos贸b przyci膮ga cz艂onk贸w rodziny do wsp贸lnego dzia艂ania. Wida膰 te偶 dobrze, 偶e im wi臋cej os贸b uk艂ada i dobrze przy tym wsp贸艂pracuje
    – nie przeszkadzaj膮c sobie, ale wsp贸lnie ustalaj膮c co u艂o偶y膰 teraz, jakich element贸w szuka膰 itd. – praca idzie sprawniej.

Jakie s膮 inne korzy艣ci z zespo艂owego uk艂adania puzzli?

• Mo偶liwo艣膰 przyjrzenia si臋 talentom cz艂onk贸w zespo艂u – w naszej rodzinie wida膰 dobrze, kto co lubi robi膰 i jak膮 rol臋 ch臋tnie przyjmuje – jedni najbardziej lubi膮 ramk臋, by nada膰 kszta艂t ca艂o艣ci, inni do艂膮czaj膮 na sam koniec, bo nie maj膮 cierpliwo艣ci pracowa膰 od pocz膮tku i musz膮 widzie膰, 偶e fina艂 bliski, 偶eby mie膰 rado艣膰 z uk艂adania i tak dalej鈥
  • Dobra przestrze艅 do wa偶nych rozm贸w – fakt, 偶e w zasadzie robi si臋 co艣 innego – czyli uk艂ada puzzle, ale to co艣 nas gromadzi i mo偶emy niby 鈥渕imochodem鈥, bo nie patrz膮c sobie w oczy, podj膮膰 r贸偶ne 偶yciowe tematy, bardzo sprzyja otwarto艣ci, tworzeniu dobrego klimatu do wymiany zda艅, wsp贸lnych przemy艣le艅. Og贸lnie samo uk艂adanie puzzli bardzo jednoczy, wi臋c ta atmosfera wsp贸lnoty pozytywnie oddzia艂uje na spos贸b, w jaki komunikujemy nawet trudne tematy.
  • Relaks przy dobrej zabawie – uk艂adaniu towarzyszy cz臋sto du偶o 艣miechu, rado艣ci p艂yn膮cej z bycia razem, d膮偶enia do wsp贸lnego celu – z drobnych sukces贸w – jak znalezienie brakuj膮cego i d艂ugo poszukiwanego elementu.
  • Poczucie realnego i namacalnego osi膮gni臋cia – tak potrzebne, gdy mamy trudny dzie艅 i 偶adnych rozwi膮zanych problem贸w albo realnie posuni臋tych do przodu spraw. Wystarczy dopasowa膰 jeden element i ju偶 偶ycie nabiera sensu – bo co艣 nam si臋 w ko艅cu uda艂o 馃檪
  • …i jeszcze wiele innych, kt贸rych warto pomy艣le膰 jak b臋dziecie sami uk艂ada膰 puzzle. Wiosenna pogoda bardziej sprzyja bieganiu po dworze, ale na puzzle mo偶e te偶 znajdziecie przestrze艅!
殴r贸d艂o: Archiwum prywatne

Dobrej zabawy! Dobrej wsp贸艂pracy! Odkrywania talent贸w! I zachwytu nad tym, 偶e ka偶dy z nas specjalizuje si臋 w czym艣 innym, ale jak po艂膮czymy si艂y, to do celu dojdziemy szybko i w dobrej, buduj膮cej wszystkich i ka偶dego z osobna atmosferze.

Maria Pietrzak